6 learnings van de ‘Pecha Kucha’ cases op de Fundraising Inspiration Day

19-05-2022 | 08:54

‘Het geluid van een gesprek’ is wat Pecha Kucha letterlijk betekent. Een concept dat is ontstaan in Japan om studenten aan te moedigen hun presentaties creatief te maken en tegelijkertijd kort te houden. In 6 minuten en 40 seconden presenteer je in 20 beelden jouw verhaal – 20 seconden per beeld. Beknopt en krachtig, en dat laatste is precies waar Kentaa voor staat.

Zes klanten van Kentaa hebben tijdens Kentaa’s Fundraising Inspiration Day de uitdaging voor dit presentatieconcept aangenomen en verteld over een succesvolle campagne uit de afgelopen periode. Daaruit hebben we zes belangrijke learnings kunnen optekenen. (Lees je niet zo graag? Bekijk dan de video's)

  1. Betrek je potentiële (jonge) doelgroep om die doelgroep daadwerkelijk te bereiken en binden. Philip van Ballegooie van Health Foundation Limburg wilde meer jongeren bereiken en binden. De uitdaging lag hem in het bereiken van deze doelgroep. Dat deed hij door de doelgroep zelf in te zetten. Hoe? Door een studentenbestuur op te richten dat fondsenwervende concepten mocht bedenken en uitvoeren. Binnen no time kwamen er twaalf aanmeldingen binnen voor acht beschikbare plekken. De groep kreeg carte blanche, vrijheid en vertrouwen, voor de fondsenwerving. Hieruit ontstond Students Fight Cancer, met het Run to Fight Cancer evenement, dat Health Foundation Limburg na succes, nu ook in andere steden gaat toepassen. ‘Jongeren zetten zich graag vrijwillig in voor een doel waar ze achter staan. Ze hebben een groot netwerk, weten media-aandacht te genereren en weten alles over social media; de plek waar de doelgroep zich bevindt. Zo bereikt de foundation niet alleen de gewenste doelgroep, maar bindt ze ook.’



  2. Zet online in op het ‘community’-gevoel. ALS Nederland organiseert jaarlijks de Tour du ALS-beklimming van de Mont Ventoux om zo veel mogelijk geld op te halen voor hun stichting. In de bijbehorende online campagne staat het familiegevoel, het gevoel van onderlinge verbinding, voorop als reden om mee te doen aan de Tour; ze hebben een familielid of vriend de ziekte heeft of daaraan is overleden. Deelnemers moeten € 1500 ophalen voor deelname, een bedrag dat symbool staat voor de 1.500 mensen in Nederland die ALS hebben. Een hoog bedrag, dat toch altijd gehaald wordt. De stichting ondersteunt namelijk de mensen bij het fondsenwerven, geeft aandacht aan de acties in het land om deelnemers te stimuleren en doet uitgebreide online verslaglegging van het event om thuisblijvers te inspireren in de toekomst ook mee te doen.



  3. Pas gamification toe en kijk naar nieuwe vormen van werving. De uitbraak van corona betekende dat er in 2021 voor het eerst in jaren geen fysieke collecte van de Hersenstichting kon plaatsvinden. Eva Schreuder en haar team zich moesten zich daarom focussen op nieuwe manieren van werven. In dit geval, online collecteren met Digicollect. De wandel-app ‘Ommetje’, die ze juist gelanceerd hadden, bood de organisatie onverwacht grote kansen: tijdens de lockdown ging Nederland massaal aan de wandel. Door het maken van een ommetje, kon men zogenaamde XP punten verdienen. Hoe meer je wandelt, hoe meer punten je krijgt en zo kom je hoger in de ranking. Dit zorgde voor competitie, vooral binnen vriendengroepen. Deze vorm van gamification werd ook gekoppeld aan Digicollect. Wandelaars kregen XP punten voor het aanmaken van een online collectebus en voor donaties, Op deze manier werden wandelaars, die geen link met de stichting hadden of een intrinsieke motivatie om te werven, door het competitie- element toch betrokken en verbonden zich in sommige gevallen zelfs voor langere tijd aan de stichting.



  4. Bied een eenvoudig handelingsperspectief. Bij grote humanitaire rampen bundelen de samenwerkende hulporganisaties hun krachten onder de paraplu Giro 555. Bij de campagne ‘Samen in actie voor Oekraïne’ waren een aantal elementen belangrijk: het creëren van duidelijkheid, urgentie en het gebruik maken van één kanaal. Maar er kwam nóg een interessante learning bovendrijven: die van een eenvoudig handelingsperspectief. Betaalgemak met een Tikkie en een QR-code op televisie, en deel-gemak met WhatsApp. De online collecte lijkt een nieuw tijdloos mechanisme, dat prima naast oude tijdloze mechanismen als flessen ophalen, kan bestaan. Ze bieden een ieder mogelijkheden om maatschappelijke betrokkenheid te tonen.



  5. Richt je op een concreet publieksgericht doel; maak gebruik van de kracht van een onderwerp/activiteit dat (een groep) mensen verbindt. Voordekunst ondersteunt onder de noemer Creative Funding, culturele instellingen bij hun crowdfunding activiteiten. Dit zijn campagnes gericht op kleine en grote doelgroepen, waarbij het belang van de kracht van het onderwerp/ activiteit zeer groot is. Je hoeft niet altijd duizenden mensen te bereiken, het gaat erom dat je die mensen bereikt met een onderwerp waarmee ze emotioneel verbonden zijn. Dan is de geefbereidheid daar. Belangrijke andere punten om mee te nemen voor een succesvolle actie: bereid het goed voor (qua tijd), werk met een team en houd na afloop contact met de donateurs (crowdfunding is pas het begin).

  6. Speel in op de wil tot bijdragen van jongeren. Evie van Maanen van World Vision ziet dat jongeren van nu geraakt worden door en opstaan tegen onrecht in de wereld. Ze willen bijdragen om op te komen voor kinderen en jongeren hier en aan de andere kant van de wereld, die het zwaarder hebben dan zij. Door te laten zien dat ze het verschil kunnen maken, ze daar vertrouwen en aandacht in te geven, geef je ze het gevoel van betekenis te zijn.