Crowdfunding in de culturele sector: hoe maak je het tot een succes?

26-10-2020 | 00:00

De eerste drie geslaagde campagnes van Creative Funding zijn een feit! Nationale Opera en Ballet, Limburgs Museum en Nederlandse Dansdagen hebben de afgelopen maanden een crowdfundingcampagne afgerond. Maar wat maakt dat deze campagnes zijn geslaagd? In dit artikel blikken we terug op drie succesvolle culturele crowdfunding campagnes.

 

Wat zijn de resultaten?

Nationale Opera en Ballet

 

De crowdfundingcampagne van het Nationaal Opera en Ballet had als doel om een alternatieve programmering te financieren zodat jong talent kan blijven schitteren, ook in Coronatijd. Het streefbedrag daarvoor was 50.000 euro.

Meer dan 600 donateurs gaven samen 52.577 euro aan dit project, waardoor het streefbedrag ruim behaald werd.

Bekijk de campagnepagina

 

Nederlandse Dansdagen

 

Dit jaar was Festival de Nederlandse Dansdagen vooral digitaal te bezoeken. Het festival biedt dansmakers residenties die hen kunnen helpen om hun talent verder te ontwikkelen en hun werk te showcasen. Om dat volgend jaar weer te kunnen doen, startte de Nederlandse Dansdagen tijdens hun festival een crowdfundingcampagne met 10.000 euro als streefbedrag. 

Meer dan 250 donateurs haalden dat bedrag bij elkaar.

Bekijk de campagnepagina  

 

Limburgs Museum

 

Het Limburgs Museum maakt geluksmomenten voor mensen met geheugenproblematiek in zorginstellingen mogelijk. Met de Onvergetelijk Limburgs Museumtafel kunnen rondleiders van het museum naar hen toe (zodra de Coronamatregelen dat toelaten). Het doel van de crowdfundingcampagne was om drie tafels te financieren, waarmee rondleiders een jaar lang op pad kunnen in heel Limburg. Het streefbedrag hiervoor was 29.000 euro.

Het eindbedrag van deze campagne is 39.551 euro, geschonken door 151 donateurs. Dat is 136% van het streefbedrag!


Bekijk de campagnepagina 

 

Wat levert crowdfunding nog meer op?

Behalve het ingezamelde geld, hebben deze crowdfundingcampagnes nog veel meer bijgedragen. Des te meer reden om crowdfunding in te zetten als culturele instelling:

 1. Een crowdfundingcampagne is bovenal een promotiecampagne voor je project. Na afloop van de campagne weet iedereen in je netwerk dat het project er aan komt. Je kunt crowdfunding bij uitstek gebruiken om een belangrijke activiteit van je instelling in het licht te zetten, zoals bijvoorbeeld talentondersteuning.

 2. Crowdfunding zorgt voor een groot gevoel van saamhorigheid, zowel binnen je organisatie, als met het publiek en de doelgroep. Samen dingen mogelijk maken verbindt enorm.

 3. Betrokkenheid en steun van jouw achterban; het is een gemakkelijke en laagdrempelige manier om in contact te komen met je publiek. Juist als organisaties het lastig hebben en de hulp van hun achterban vragen, bieden crowdfunding en de reacties van donateurs steun en mooie verhalen.

 

Ide Mens: (Hoofd fondsenwerving van Nationale Opera & Ballet): 


We zijn ontzettend blij dat we ons doel hebben behaald en hiermee nieuwe programmering mogelijk kunnen maken door jong talent en nieuwe artiesten. Maar wat ons het meeste raakt is de overweldigende support van de vele donateurs die hebben meegedaan. Meer dan 620 donateurs hebben ons een hart onder de riem gestoken en ons verrast met talloze liefdevolle steunbetuigingen. Deze steun en betrokkenheid van ons publiek is wat ons betreft het meest waardevolle van crowdfunding en het Creative Funding traject.

 

Wat zijn de succesfactoren?

De eerste drie crowdfunding campagnes van Creative Funding zijn een geslaagd. Wat zijn de succesfactoren van een geslaagde crowdfundingcampagne?

 1. Het begon met een goed doordacht plan
  De campagnes in kwestie zijn niet zomaar live gezet. Voordat gestart werd met de campagne, is er een uitgebreid plan bedacht, van de boodschap tot potentiële donateurs, van de communicatie tot de rewards en natuurlijk een realistisch doelbedrag, alles werd van te voren al duidelijk in kaart gebracht. In dit geval zijn de culturele instellingen daarbij ondersteund door een crowdfunding expert van voordekunst.

 2. Er was een heldere en oprechte (video)boodschap
  Bij alle drie de projecten werd het doel van de crowdfunding heel duidelijk en oprecht toegelicht met tekst, afbeeldingen en video. Hiermee werd heel goed in beeld gebracht waarvoor en ook vooral voor wie de crowdfunding is opgezet. Mensen geven graag aan mensen. Door hen in beeld te brengen, maak je de campagne ook meteen heel persoonlijk. 

 3. Iedereen binnen de organisatie was betrokken
  Draagvlak binnen de organisatie is een belangrijke factor. Crowdfunding werkt namelijk het beste als er een passievol team aan meewerkt. Een briefing waarin je de gehele organisatie bewust en enthousiast maakt over de crowdfundingcampagne kan enorm bijdragen aan het interne draagvlak. En als iedereen binnen jouw organisatie erin gelooft, is het ook veel makkelijker om anderen te laten bijdragen.

 4. De crowdfunding campagne werd op eigen kanalen slim onder de aandacht gebracht
  De crowdfundingpagina zelf is uiteraard een belangrijke pagina voor de werving van donateurs. Maar aandacht besteden aan de campagne via de eigen kanalen, zo persoonlijk mogelijk, is cruciaal om promotie en uiteindelijk donaties te genereren.

  Het Limburgs Museum vestigde extra aandacht op de campagne door een widget van hun crowdfunding project te tonen op de pagina waar entreebewijzen kunnen worden gekocht.

  De Nederlandse Dansdagen hebben een donatieknop gebruikt op de pagina waar mensen online hun voorstellingen konden bekijken tijdens het online festival.

 5. Er waren bijzondere rewards, gerelateerd aan het project of het doel
  Niet iedere donateur wil iets terug voor zijn gift. Desalniettemin kunnen rewards jouw organisatie helpen om donateurs over de streep te trekken. Door te kiezen voor rewards met een directe link met jouw project of organisatie, vergroot je ook nog eens de betrokkenheid.

  Houd bij het kiezen van de rewards ook rekening met bedrijven. Zij staan er soms open voor om een hoger bedrag te doneren. Bedenk voor hen een zakelijke reward.

 6. Donateurs werden op de hoogte gehouden en bedankt
  Tijdens de campagnes werden er nieuwsberichten geplaatst op de campagnepagina’s. Op die manier bleven donateurs op de hoogte en was ook voor een potentiële nieuwe donateur duidelijk wat de stand van zaken was. Ook werden de donateurs hierin regelmatig bedankt.

 7. Er werd ingespeeld op de actualiteit
  De Coronacrisis. Hij is er nu eenmaal. Bij de drie crowdfundingprojecten die we hebben uitgelicht, had deze een oprechte impact op de organisatie. Bij alle drie de campagnes is dit daarom ook benoemd. Het Nationale Opera en Ballet bood zelfs een mondkapje aan als reward. Dat werd de meest populaire tegenprestatie. 140 donateurs kozen hiervoor. Inspelen op de actualiteit kan dus, mits er een connectie is met het doel, een positief effect hebben op het resultaat.

 

 

Deze instellingen en hun campagnes maken allen deel uit van van een Creative Funding-traject. Deelnemers van deze trajecten worden intensief begeleid door de crowdfundingexperts van voordekunst en maken gebruik van het Kentaa platform voor online fondsenwerving.