Zo bereik je jouw Crowdfunding doelgroep

09-04-2020 | 12:10

Zo, je crowdfunding campagne je staat klaar. Maar hoe bereik je je doelgroep op een effectieve manier?

Met crowdfunding probeer je een bestaande achterban (en uiteindelijk de mensen daarbuiten) te betrekken bij het financieren van jouw crowdfunding campagne. In je communicatie ga je uit van je bestaande netwerk en niet van mensen waar je nog geen contact mee hebt.

We helpen je in 3 stappen met het in kaart brengen van jouw doelgroep. Let's go!

Stap 1: Deel je doelgroep op in 3 subgroepen

  • Intimi (mensen die nauw verbonden zijn aan jouw organisatie)
  • Netwerk (mensen die persoonlijk bekend zijn met je organisatie)
  • Crowd (mensen die nog niet bekend zijn, maar wel binnen de doelgroep vallen en bijvoorbeeld indirect te benaderen zijn via media)

Wist je dat: Ervaring leert dat ongeveer 20% van het uiteindelijk opgehaalde bedrag van de intimi komt, 60% uit het netwerk en 20% uit de crowd.

 

Stap 2: Maak een spreadsheet met subgroepen

Creëer overzicht door subgroepen te onderscheiden binnen je intimi en netwerk. Verwerk deze in een spreadsheet. Van je inner circle (intimi), naar buiten. Probeer per groep aan te geven welk bedrag zij zouden willen bijdragen en wat de motivatie is om dat te doen.

Hierdoor is het mogelijk om op de juiste momenten de juiste mensen te activeren en daardoor effectief campagne te voeren.

Een doelgroep die verder van je organisatie benader je bijvoorbeeld later in je campagne. Als deze mensen zien dat er nog bijna niks is opgehaald, zijn ze minder geneigd te doneren.

Voorbeelden van deelgroepen zijn: familie, vrienden, collega's, mensen die al eerder hebben gedoneerd en betrokken lokale ondernemers.

 

Stap 3: Spits je communicatie toe op de subgroepen

Bedenk creatieve manieren om de verschillende groepen te benaderen met de informatie van je spreadsheet in je achterhoofd. Bedenk daarbij ook via welk kanaal je hen het best kunt benaderen. Hoe specifieker de communicatie, hoe groter de kans dat men doneert.

 

Nadat je jouw doelgroep hebt opgedeeld, is de communicatie een stuk makkelijker!