Handen ineen voor Oekraïne: zo kun jij bijdragen

03-03-2022 | 13:07

Sinds de start van de invasie in Oekraïne vragen vele mensen zich af hoe ze kunnen helpen. Gelukkig zijn er goede doelen organisaties die zich inzetten om de slachtoffers van deze oorlog bij te staan. Ook via onze platforms wordt daarvoor geld ingezameld en kan men in actie komen. Zo slaan de Samenwerkende Hulporganisaties onder de noemer Giro555 hun handen ineen om geld in te zamelen voor Oekraïne. Maar ook andere organisaties schieten te hulp.


Nationale actie - Samen in Actie voor Oekraïne: Giro555

 


Bij uitzonderlijke rampen slaan 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Samen kunnen zij namelijk meer hulp bieden. Ook nu heeft Giro555 een landelijke actie gestart. Via https://www.inactievoorgiro555.nl/ kun je eigen sponsoracties starten om geld in te zamelen. Naast het actieplatform heeft Giro555 een Digicollect platform - https://giro555.digicollect.nl/ - waarop je gemakkelijk jouw eigen online collectebus kunt aanmaken. Het delen van je bus en donaties werven gaat heel eenvoudig. Doneren kan natuurlijk ook.

Het opgehaalde geld besteedt Giro555 onder andere aan voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater.

De deelnemende hulporganisaties achter Giro555 zijn zelf of via lokale partners in het gebied aanwezig. Zij bieden ter plekke directe noodhulp.

De 11 samenwerkende hulporganisaties zijn: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan International, Terre des Hommes en World Vision.

24-uur muziekmaken: De Jostiband (met Ipse de Brugge)

 

Ook organisaties die niet aangesloten zijn bij Giro555 zamelen geld in en dragen kun steentje bij. Zo werd vandaag de website https://www.jostimarathon.nl/ gelanceerd. Samen met initiatiefnemer Ipse de Brugge gaat de Jostiband dit weekend tijdens de Jostimarathon maar liefst 24 uur achter elkaar muziek maken. Deze bijzondere actie zijn zij gestart om geld op te halen voor de inwoners van Oekraïne. Een donatie aan de Jostimarathon komt ten goede aan het project Bake4Ukraine. Dit lokale project voorziet mensen in Oekraïne van eten en drinken.


Hulp in Nederland: VluchtelingenWerk Nederland

 


VluchtelingenWerk Nederland staat in Nederland klaar om Oekraïense vluchtelingen op te vangen en te helpen. Op https://www.actievoorvluchtelingenwerk.nl/project/oekraine kun je in actie komen of doneren om hieraan bij te dragen. Daarnaast heeft Vluchtelingenwerk het platform http://www.nederlandvoorvluchtelingen.nl/ gelanceerd waarop je op nog meer manieren kunt helpen.


Opvang in buurlanden: Habitat for Humanity

 


Habitat for Humanity Nederland biedt hulp bij het regelen van opvang van Oekraïense vluchtelingen in hun buurlanden Polen, Hongarije, Slowakije en Roemenië. Medewerkers van Habitat zijn daar ter plaatse en werken samen met de overheid en lokale partners aan noodhulp en opvang voor Oekraïners in nood. Je kunt doneren via https://bouwmee.habitat.nl/activiteit/oekraine?locale=nl

 

Heb jij ook een platform van Kentaa en helpt jouw organisatie Oekraïne? Stuur ons een mailtje, dan voegen we jullie fondsenwervend initiatief toe aan dit blog.