5 Tips voor een succesvolle online collecte

16-02-2023 | 13:47

Sinds de corona tijd heeft online collecteren een vlucht genomen. We brachten 25 organisaties online bij elkaar om te sparren over hun learnings en vragen over het gebruik van Digicollect, ons platform voor online collecteren. Onder hen waren zowel organisaties met een fysieke (en online) collecte, als organisaties die alleen campagnematig online collecteren.

We delen 5 van hun learnings met je.

1. Collectanten werf je het best in een warme doelgroep
Iedereen wil het: meer collectanten werven. Dat is ook meteen één van de grootste uitdagingen waar bijna alle aanwezige organisaties voor staan. In de discussie wordt men het wel eens: werven binnen een nog niet bekende doelgroep heeft geen zin. Maar collectanten werven in een warme en al bekende doelgroep, dat werpt wel zijn vruchten af.

 

2. Telefonisch werven werkt
Callcenters verleden tijd? Nee hoor! Het werven van collectanten met behulp van een callcenter kan heel succesvol zijn, mits ook daar een warme doelgroep wordt aangesproken.

 

3. Meer opbrengst? Focus op de collectanten die al geld ophalen
Onderaan de streep wil iedereen zoveel mogelijk geld inzamelen met de online collecte. De eerste gedachte is dan vaak om de collectant die nog geen donaties in hun online collectebus hebben ontvangen, te motiveren om donaties te werven. Tijdens de KFIS kwam naar voren dat dat wel zin kan hebben, maar dat je je er ook niet op moet blindstaren. Focussen op de collectanten die al wel geld ophalen, levert meer op. Zij zijn namelijk al enthousiast en met een beetje aanmoediging kun je hen gemakkelijk nóg meer laten ophalen.

 

4. Persoonlijk contact met collectanten helpt hen meer inzamelen
Automation kan je erg veel tijd besparen. Het slim inrichten van e-mail- of SMS- journeys bij een online collecte is hier een goed voorbeeld van. Toch benadrukken enkele deelnemers in de groep dat daarnaast juist persoonlijk contact de collectant het vertrouwen geeft om fondsen te werven. En dat persoonlijke aandacht ook niet gauw als te veel wordt ervaren. Bij grote campagnes is het soms lastig om iedereen persoonlijk te bellen. Vrijwilligers kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.

Ook een kanaal als WhatsApp wordt populairder. Het is een persoonlijke, maar toch ook laagdrempelige manier om rechtstreeks met jouw online collectanten in contact te blijven.

Graag tijd besparen maar toch persoonlijk contact? Organiseer dan eens een online webinar voor jouw online collectanten waarin je ze tips geeft en waarin ze jou vragen kunnen stellen. Dat is heel direct contact, waarmee je toch meerdere collectanten tegelijk kunt bereiken.

 

5. Retentie blijft een uitdaging: help met de geefvraag
Hoe zorg je voor zoveel mogelijk terugkerende collectanten? In de praktijk blijken collectanten het lastig te vinden om meerdere keren in dezelfde kringen te vragen om donaties. Dat maakt dat ze lang niet ieder jaar/iedere campagne terugkeren. Toch is dat wel de droom van bijna iedereen die aanwezig was bij de sessie. Om terugkerende collectanten te helpen, kun je als organisatie zorgen voor een andere geefvraag. Bijvoorbeeld door een specifiek doel te koppelen aan de collecte, zoals baanbrekend onderzoek of droomdagen voor kinderen en uit te leggen waarom donaties hiervoor zo hard nodig zijn. Dat geeft de collectant een hele specifieke en urgente geefvraag en zo hoeft hij niet meerdere keren precies hetzelfde te vragen.

Ook Kentaa doet er met Digicollect alles aan om retentie te bevorderen. Het de groepenfunctionaliteit kun je collectanten laten werven voor een specifiek project, locatie of afdeling. Dat geeft de collectant een specifieke geefvraag.

Met ‘poules’ zetten we in op het samen geld inzamelen met vrienden, familie en collega’s, een member-get-member principe dat niet alleen zorgt voor nieuwe collectanten maar dat het bovendien ook leuker maakt om te werven, ook voor terugkerende collectanten.

 

Eens in het kwartaal organiseeren we een Kentaa Fundraising Inspiration Session (KFIS) over een tak van online fondsenwerving, speciaal voor onze klanten. Wil je meer weten over Digicollect en/of onze inspiratiesessies? Neem contact met ons op.

Wil jij ook graag een succesvolle online collecte opzetten? Bezoek https://www.digicollect.nl/ voor meer informatie.